Artvectum


Artvectum

digte fra jazzens vold


Beskrivelse

En digtsamling i fire dele inkl. et prosa afsnit (130 sider)

Forventes at kunne købes pr. 20. juni 2016

pris: 150 kr.


Lietmotiv (podcast) Frederiksberg bibliotek, Okt. 2016.


Morten Ammitzbøll præsenterer med den nedenstående tekst podcasten, Lietmotiv 2. Et interview om -og omkring "Artvectum".


Kan man dele personlige musikoplevelser?


At lytte til musik er for mange noget flygtigt, intuitivt og dybt personligt - og smag og behag er som bekendt forskellig. Kan vi overhovedet relatere til hinandens oplevelser af musik? Og giver det i så fald mening at sætte ord på vores oplevelser? 


Til det vil musikeren Martin Kirkegaard svare: JA!


Han har netop udgivet digtsamlingen Artvectum, hvori han beskriver sine oplevelser med at lytte til en perlerække af jazzværker - fra Duke Ellington og Miles Davis til Niels Lyhne Løkkegård og Jacob Buchanan.


Mød ham i denne anden udgave af bibliotekets musikpodcast Leitmotiv, der stiller skarpt på forholdet mellem musik og poesi. 


"At skrive sit navn i jazz"


I podcasten fortæller Martin Kirkegaard også om et album, der i særlig grad har inspireret ham i arbejdet med digtsamlingen: den danske jazzguitarist Jakobs Bros Balladeering fra 2009.


Anmeldelse

Niels Overgård (JazzNyt, 26. aug. 2016)


Martin Kirkegaard: Artvectum - ledsagelse/ord/lyd/første - digte fra jazzens vold (DaFuGa/Forlagt for ophobet litteratur) digtsamling 


For et par år siden startede jeg en facebookgruppe Jazzogvinyl, hvor jazznørder, freaks og hipsters kan mødes og dele deres begejstring for jazz - og i særdeleshed jazz på vinyl. Her var der i en periode en fyr ved navn Nitram Coltyard, der slog sine digte op, om forskellige plader han havde hørt.


Nitram Coltyard var et alias for Martin Kirkegaard, der nu har samlet digtene og flere til i en bog. Digtsamlingen Artvectum har fået undertitlen ledsagelse/ord/lyd/første og underundertitlen digte fra jazzens vold. Han er næsten uudtømmelig i ordrigdom og fantasi. Noget han omsætter, når han sætter ord på jazzlytningen. At han også er guitarist er en anden historie.


Pladerne som han har sat ord på, er som taget fra mine pladehylder. Allerede her, spændes min interesse til det yderste. Martin Kirkegaard har fordomsfrie og nysgerrige ører.


små springperler i knas drejer rundt

i et uforudsigeligt ostinat der spiser sig selv

vinylens åndedræt af støj

toner på vådt sandpapir vibrerer sig gennem nålen

svagt dansende i rillen på den blanke snurrende sorte overflade…

Fra "støj i vinylland #1"


Gamle mestre: Mingus, Komeda, Miles, Ayler, Coltrane og Webster. Århusianske stjerner: Jakob Bro og Jakob Buchanan. Men også belgiske The Bureau of Atomic Tourism, svenske e.s.t., tyske Brötzmann, danske Carsten Meinert og norske 1982. Der er et digt om Johannes Røds diskografi Free Jazz and Improvisation on Vinyl og Lars Greves Breidablick. Martin Kirkegaard sætter ord på stemninger. Improviserer med ord. Leger med ord. Smager på ord. Beskriver.…


a fine crystal falder ud på gulvet

bliver liggende og skinner i lang tid

uden at fortælle mig andet end den er smuk

hård men alligevel blød som smør

en vidunderlig lille vals i tre

minder mig om at alt er det hele værd

sådan kan det også være

når året ledes mod sin ende (note: skrevet den 31.12.15 - påbegyndt kl. 19.35)

Fra "Når årets ledes mod sin ende".


I de lyrisk svingende passager og fortællinger om sine mentale jazzoplevelser, kan han sine steder minde om Jørgen Leth. De vil begge informere og sætte ord på følelser. Det er forklarende og har man først den samme jazz, som Martin Kirkegaard, inde under huden er det både rørende, bevægende og fedt med nogle velplacerede ord. Martin Kirkegaard kan bruges som en guide, en mentor og katalysator. I den sidste del af bogen har han skrevet sit manifest. Om at skrive sit navn i jazz, om at blive berørt af musikken og om at købe vinyl.


Jeg har modtaget nr. 7 ud af 50 nummererede eksemplarer. Det er smal musik der beskrives i et format, der heller ikke sælges i shitloads. Hvis du har læst denne anmeldelse til ende, så er der en god chance for at du tilhører den lille målgruppe for denne skønne bog. Det er en bog der har fulgt mig rundt på min sommerferie og beriget den med gyldne øjeblikke af ord. Køb den. Den vil blive taget frem igen og igen.
Artvectum

digte fra jazzens vold


"Artvectum" består af fire kapitler, som alle bearbejder forskellige musiske landskaber og tilstande.  Bogens grundtone findes i forholdet mellem ord og musik og i, hvordan musikken kan afkaste betydning og stemninger fra sig, og dermed skabe nye fortællinger, meninger og perspektiver. Bogens tematikker griber ind i det at være berørt, at skabe og forme, at genfinde barnet og brølet, at opleve og udleve, at kunne indtage ejerskab og indstifte sig hvorfra man står, samt det at være menneske af, i og med musikken. Bogens grundlæggende musikalske udgangspunkt er jazzen og dets unikke tilgang til det at skabe, forstyrre og skubbe til de rammer, hvori den synes af leve. Udover ovenstående beskrivelse leger digtene sig naturligt ind i jazzens biografiske liv, og skaber dermed en gennemgående rød tråd ind til jazzens egen livshistorie. En historie der her finder sit udgangspunkt i musikkens foranderlighed og det at kunne skrive sit navn i jazz. Herigennem berør bogen den nordiske folklore og tone, og dermed vover at nærme sig spørgsmålet om, hvad jazz egentlig er for en størrelse. Forordet til Artvectum


"Artvectum" er en bevægelse ind i, og omkring musikken gennem ord og skrift. Hovedparten af disse digte kan som udgangspunkt stå på egne ben, mens andre (de få) falder sammen og må hjælpes, hvis de ikke ledsages af de toner, hvorfra de er kommet. Toner som har båret pennen og tegnet skriften på det papir, som De her sidder med i hånden. Dette er alle digte som er "berørte" af tone og lyd. Kultiveret lyd der sammenfalder til musik, hvor tanker, følelser og færdigheder forenes i et skulptureret nu. Musik er enhed gennem fælles retning og fokus på det at lytte. På det at agere på det lyttede og derigennem udtrykke sine klange og facetter, hvorfra man står. Disse digte kommer derfra. Fra det at lytte, hvorfra jeg står.